Start met de pilot Wij(k)samen op drie plaatsen in de Oosterschelderegio

zeker in huis curadomi kampen

Start met de pilot Wij(k)samen op drie plaatsen in de Oosterschelderegio

Donderdag 10 december vindt de kick-off plaats van de pilot Wij(k)samen. Nog wel digitaal, want door corona is een fysieke ontmoeting in de wijk niet mogelijk. Voor de wijken Goes-Oost en Wolphaartsdijk neemt wethouder André van der Reest de aftrap van de pilot voor zijn rekening. Op 11 januari geeft wethouder Paula Schot het startschot voor de wijkhulpen in Poortambacht in Zierikzee. De wijkhulpen springen in de bres wanneer iemand in de wijk of in het dorp tegen een acuut huishoudelijk probleem aanloopt, die hij of zij niet opgelost krijgt.

De pilot is bedacht en opgezet door drie zorgorganisaties, namelijk Iriz Zorg & Welzijn, Eilandzorg en Lelie zorggroep en daarin is de samenwerking gezocht met welzijnsorganisatie SMWO en het samenwerkingsverband SWVO. In de drie wijken waar gestart wordt, zijn wijkhulpen aanwezig die inspringen als mensen geen of onvoldoende eigen netwerk hebben. Zij kunnen bijvoorbeeld het bed verschonen bij ziekte, een boodschap doen of schoonmaken in acute situaties of bij een tijdelijk zieke partner.

De wijkhulp pakt samen met de wijkbewoner de klus op en bespreekt wat nodig is om het een volgende keer zelf te kunnen doen, of met hulp van anderen. Daarbij wordt samengewerkt met het sociale netwerk, welzijnswerk, vrijwilligers, wijkleerbedrijven en eventuele andere organisaties die in de wijk aanwezig zijn. Ook wijkbewoners die in hun naaste omgeving een acuut probleem op huishoudelijk gebied signaleren en niet in staat zijn om te helpen, kunnen de wijkhulp inschakelen.

Tijdens de pilot ondersteunt de HZ University of Applied Sciences met het monitoren of wijkbewoners geholpen worden door de inzet van de wijkhulp, naar wie ze doorverwezen worden, of er voldoende informele hulp aanwezig is in de wijk en of met informele hulp voldoende kan worden ondersteund zodat er geen maatwerkvoorziening binnen de Wmo nodig is. Op eigen kracht of soms met enige ondersteuning kan vaak een oplossing dichtbij gevonden worden. Dit biedt ook een oplossing voor de steeds hoger wordende kosten voor inwoners en gemeenten. De pilot duurt één jaar.

Wijkbewoners kunnen van maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren contact opnemen met de wijkhulp:

  • In Goes-Oost: Ella en Joke, 06 - 208 535 60
  • In Wolphaartsdijk: Yvonne en Marjan, 06 - 821 674 00
  • In Poortambacht (Zierikzee): Corina, 06 - 154 142 51

 

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij