Thuiszorg van de toekomst: sensors en beeldbellen vullen vertrouwde zorg aan

Thuiszorg van de toekomst: sensors en beeldbellen vullen vertrouwde zorg aan

Thuiszorg van de toekomst: sensors en beeldbellen vullen vertrouwde zorg aan

Hoe houden we de thuiszorg goed en menselijk als door vergrijzing steeds meer mensen zorg nodig krijgen? Curadomi Katwijk loopt voorop met innovaties in de thuiszorg om cliënten meer zelfstandigheid én meer sociaal contact te geven.

Wat doe je als een cliënt graag nog uitgebreid een praatje met je wil maken, maar de zorgverzekeraar verwacht dat je snel weer doorgaat naar de volgende cliënt? Het is een spagaat waar wijkverpleegkundige Elise Guijt van Curadomi Katwijk zich steeds vaker in bevindt. “Je wilt de cliënt niet alleen laten, maar weet dat op een ander adres nog iemand op jouw zorg zit te wachten.” Sinds kort heeft ze hier een oplossing voor in huis, dankzij de samenwerking die Curadomi is gestart met MobileCare. Zij bieden allerlei technologische toepassing voor de thuiszorg, onder de naam VirtueleThuiszorg (zie kader). Een van die oplossingen is een app waarmee cliënten kunnen beeldbellen met een vast contactpersoon. Zo is er veel meer en vaker tijd voor een praatje en kan Elise intussen weer door naar de volgende cliënt.

Met GPS weer naar buiten
De wijkverpleegkundige komt net bij mevrouw Van Herk vandaan waar zij twee thuiszorginnovaties heeft geïnstalleerd en uitgelegd. “Zij heeft geen familie dichtbij wonen en wil graag naar het verpleeghuis, maar daar is nog geen plek. Ze durft niet meer alleen naar buiten, omdat ze bang is om te vallen. Daarom heb ik haar een gps-horloge gegeven waarmee ze ook kan communiceren met haar mantelzorger of onze alarmcentrale. Zo kan ze zich meer zelfverzekerd bewegen in en om haar huis.” Daarnaast kreeg de cliënt ook een tablet en een vaste contactpersoon met wie ze kan beeldbellen. Dat ging direct al verrassend goed, vertelt Elise. “Het was voor het eerst dat ze een tablet gebruikte. En omdat ze nu toch een tablet heeft, kan ze er ook Skype op installeren en videobellen met haar familie.”

Elise is samen met een collega ‘kartrekker’ van het project VirtueleThuiszorg. “Techniek vond ik altijd al interessant, dus dit past goed bij me. Ik denk dat bij 75 procent van de thuiszorgcliënten wel iets in te zetten is wat hen helpt zelfstandiger te blijven wonen en de inzet van zorg te beperken. Ik hoop dat we daardoor uiteindelijk meer mensen kunnen helpen met hetzelfde aantal zorgmedewerkers. Waarbij de innovatie altijd komt als aanvulling op de vertrouwde zorg van Curadomi.”

Nieuwste innovaties vergoed door zorgverzekering
Met het project VirtueleThuiszorg zetten Curadomi en MobileCare technologische innovaties in om cliënten te helpen langer en zelfstandiger thuis te blijven wonen. Met techniek en menselijke aandacht in een goede balans. De landelijk werkende christelijke thuiszorgaanbieder kan hierdoor de nieuwste innovaties voor thuiszorg inzetten bij zijn cliënten. Denk aan een slimme weegschaal of bloeddrukmeter die elke meting direct registreert, een sensor die kijkt of iemand nog wel vaak genoeg de besteklade opent (dus een maaltijd gebruikt) of een speciaal horloge dat een alarm geeft aan de zorgmedewerkers als iemand inactief is en mogelijk is gevallen.VirtueleThuiszorg heeft als eerste totaalpakket voor thuiszorginnovatie vergoeding geregeld bij de grote zorgverzekeraars in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.curadomi.nl/virtuelethuiszorg.

Meer informatie over onze zorg en hulpverlening? Kijk op www.curadomi.nl/katwijk.

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij