Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

Palliatief verpleegkundige Curadomi ontzorgt families in laatste fase

De laatste levensfase vraagt veel van families: organiseren van zorg, omgaan met lijden en afscheid nemen en organiseren van praktische zaken. Als palliatief verpleegkundige bij Curadomi thuiszorg ondersteunt Henriëtte de Groot mensen op al deze terreinen.

Waarom is er tegenwoordig zoveel aandacht voor palliatieve zorg? “Uit onderzoek blijkt dat goede begeleiding mensen kan helpen met minder angst de stervensfase in te gaan en het families ook helpt bij de rouwverwerking. Door betere begeleiding en zorg te organiseren in deze fase zijn mensen echt geholpen.”

Wat kunnen mensen verwachten? “Als palliatief verpleegkundige let ik op zowel de lichamelijke, psychische, emotionele en spirituele kant van de stervensfase. Ik kom bij mensen thuis en in gesprek kijk ik waar de grootste nood is. De ene cliënt heeft behoefte aan medische informatie, bijvoorbeeld over morfinegebruik of palliatieve sedatie. Terwijl een ander kampt met angst voor de dood en daar graag met iemand buiten de familiekring over spreekt. Als verpleegkundige kan ik kijken naar het totale plaatje. Als je bijvoorbeeld angst weg kan nemen bij een COPD-patiënt, zorgt dat ook voor verlichting van de klachten. Ik heb ook oog voor de praktische zaken, zoals het tijdig overdragen van iemands administratie.”

Hoe reageren mensen?

“Mensen zijn erg blij dat zij hun verdriet en angst kwijt kunnen. Maar ook dat er iemand is die hen helpt het totale plaatje in het oog te houden. Bij evaluatie na het overlijden krijg ik vaak terug van families dat ze ervaren hebben dat ze ontzorgt zijn. Ze weten dat overal naar is gekeken, zodat zij zich konden richten op elkaar.”

Hoe komen mensen hiervoor in aanmerking?

“Mensen die ernstig ziek zijn, kunnen zich vrijblijvend aanmelden voor een gesprek. Dat kost niets. Dat kan door te mailen naar h.degroot@leliezorggroep.nl of te bellen met 038-3861140.”

Reacties

Uw reactie

Zorg verdient waardering

www.leliezorggroep.nl

Waardeer mij